A „Kodály napok 2017” programsorozat keretében dec. 14-én csütörtök délután Játékos, interaktív műveltségi vetélkedőt rendeztünk a város és a pécsi egyházmegye iskoláinak.

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója emlékére rendezett versenyen 4 csapat mérte össze tudását, felkészültségét a mester életéről, munkásságáról.

A verseny különlegessége az volt, hogy a feladatokat -interaktív tábla segítségével- különféle alkalmazásokkal, programokkal (powerpoint, plickers, learningapps, jigsawplanet) oldották meg a gyerekek.

 

A vetélkedőn résztvevő csapatok az elért eredmények alapján:

 

  1. Harasztosi Góbék > Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata

Felkészítő tanáruk: Dr. Makra Istvánné

  1. Rozmaringok> Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata

Felkészítő tanáruk: Brutyóné Balázs Andrea

  1. Galántai muzsikusok> Szent Mór Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Gimnázium és Szakközépiskola csapata

Felkészítő tanáruk: Sós Csilla

  1. Felsőszilvási lánykettős Háry Jánossal> Felsőszilvási Általános Iskola csapata

Felkészítő tanáruk: Podpácz Beáta

 

Szívből gratulálunk a résztvevő csapattagoknak és tanáraiknak!

 

 

 

 

Házi népdaléneklési versenyt rendeztünk 2017. december 13-án a Kodály-hét keretében.

 18 színvonalas produkciót hallgathatott meg a közönség, és a 3 tagú zsűri.

 A zsűri tagjai méltón és szakmai hozzáértéssel, zenei és pedagógiai tapasztalattal rendelkezve tudták a tanulókat minősíteni.

A verseny után a gyerekeket teával és rágcsálnivalóval vártuk.

Zsűritagok: Horváth Rita néni(a Komlói Pedagógus Kamarakórus állandó énekese, régi Kodályos diák, iskolánk gyógypedagógusa), Molnár Piroska (régi Kodályos diák, iskolánk ének-zene műveltségterületes tanítója), Kirch Zoltán – a zsűri elnöke (a Zeneiskola néptánctanára, aki nagy népzenei múlttal rendelkezik).

A következő eredmények születtek:

  • 11 ARANY minősítés a színvonalas, kifejező éneklésért
  • 5 EZÜST minősítés
  • 2 BRONZ minősítés

 Minden tanuló emléklappal és minden produkció oklevéllel térhetett haza.

 Nagyon bíztató, hogy a gyerekek örömmel énekelték a népdalokat. Iskolánk névadójára méltón lehetünk büszkék, hogy ekkora népdalkincset hagyott ránk, és ezt a fiatalok tovább tudják vinni majd gyermekeiknek, unokáiknak.

 

 

Kodály útján... címmel  nagysikerű hangversenyt adtak iskolánk régi tanítványai a komlói Színházban péntek este. Az évek során zeneművészekké lett fiatalok csodálatos tehetségükről, kedvességükről, fiatalos, lendületes bájukról, nem utolsó sorban pedig a zene iránti feltétlen alázatukról tettek tanúbizonyságot. Felemelő érzés volt együtt hallani a muzsikálásukat, látni, hogy figyelik, segítik egymást a színpadon.  Nekünk, egykori tanáraiknak pedig hatalmas büszkeség és öröm, hogy a pici, kedves gyerek emlékekből mostanra sikeres, fiatal felnőttként láthattuk őket viszont. Reméljük, hogy ezen az estén mostani tanítványaink is megértettek abból valamit, hogy bizony a sikerért, a kitűzött célokért sokat kell tenni, időnként áldozatot is kell hozni.

Gratulálunk régi tanítványainknak az eddig elért eredményeikhez, kívánjuk, hogy haladjanak bátran tovább Kodály útján...

Remek este volt, köszönet a Színház dolgozóinak a segítségért.

  

 

 

2017. december 13-án a szekszárdi Szent József Iskolaközpont immár 6. alkalommal rendezte meg "Közeleg az Emberfia" címmel a Dzsida Jenő Versmondó Versenyt, melyen iskolánkból 2 tanuló vett részt. Csodálatos eredménnyel tértek haza tanítványaink!

Az 1-2. osztályosoknál, a 23 versenyző közül Vilmányi-Kiss Sámuel 2. lá osztályos tanuló I. helyezést ért el.

A 7- 8. osztályosoknál Bocz Benedek 7. lá osztályos tanuló III. helyezett lett.
Felkészítő tanáruk: Illésné Pallós Éva és Halmai Zsuzsanna

Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!

 

 

   

Ünnepélyes alapkőletétel volt december 8-án a több mint 1,7 milliárd forint uniós és állami forrásból megújuló komlói intézményben. A jelentős fejlesztést a korábban csupán fenntartó, idén ősszel azonban tulajdonossá vált Pécsi Egyházmegye hajtja végre. A katolikus oktatási intézményben a felújítás ideje alatt zavartalanul folytatódik az oktató-nevelő munka.

 

 


A Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola épületében az 1937-38-as tanévben kezdődött a tanítás. Napjainkra szükségessé vált a korszerűtlen épületnek nemcsak megújítása, hanem bővítése is: a most indult fejlesztés során új tornatermet építenek, szaktermeket alakítanak ki, illetve egy teljesen új emeletet építenek a meglévőkre. Az iskola tagintézményeként működő Szent Bernadett Óvoda épületét újjáépítik, az új ingatlan korszerű lesz, benne négy csoportot lehet elhelyezni. Ehhez 100%-os, vissza nem térítendő Európai Uniós, valamint nagymértékű hazai forrást nyert el a Pécsi Egyházmegye. A beruházás összköltsége több mint 1.7 milliárd forint.

komlo web 20171208 4

A nyolcvanéves Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola 2012-től működik a Pécsi Egyházmegye fenntartásában, 2016-ban tagintézményként csatlakozott hozzá a szomszédos épületben működő Szent Bernadett Óvoda.

Az általános iskolában mintegy 350 6 és 14 év közötti gyermek tanul. A beruházással biztosítottá válik számukra a mindennapos testnevelés, valamint az elegendő szak- és osztályterem kialakításával a gyermekek nyugodt környezetben tanulhatnak. Az épület hasznos alapterülete a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 2400 négyzetméterrel nő.

A régi óvodát elbontották, helyére új, kétszintes, négy csoportot befogadó épületet emelnek. A kétosztatúvá alakított udvart új kinti játékokkal teszik a gyermekek számára hasznos és biztonságos térré. A fejlesztés során megújulnak az iskola és az óvoda bútorai, oktatási és sporteszközei is.

komlo web 20171208 23
A Pécsi Egyházmegye fontosnak tartja, hogy minden, Baranya és Tolna megye területén élő család számára biztosítsa a katolikus nevelési intézmények választásának lehetőségét. Komló Baranya megye egyik járási székhelye, a járás területén több mint 35.000 ember él. A Komlón, és a járáshoz tartozó tizenkilenc településen élő gyermekek számára a keresztény értékekből kiinduló nevelés már óvodás kortól biztosított. Számos generáció nőtt fel úgy, hogy erre nem volt lehetősége, hiszen Komlón és a környező településeken korábban sehol nem működött egyházi nevelési intézmény. Bár a munkálatok az óvodában csak 2018 őszére, az iskolában 2019 tavaszára fejeződnek be, ezalatt az intézményben az oktató-nevelő munka zavartalanul folytatódik.

 

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye Köznevelési intézmények

https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/2128-megujul-es-bovul-a-komloi-kodaly-zoltan-enek-zenei-katolikus-altalanos-iskola-es-szent-bernadett-tagovodaja

 

 

 

 

 

Szent Miklós ünnepe

A 3. évfolyamosok műsorral készültek erre a jeles napra, melyben egy kis mesejelenetben elevenítették fel a jótevő Szent Miklós legendáját. Két alkalommal is előadták, 5-én az ovisoknak, 6-án az alsó tagozatosoknak. A szereplők lelkes felkészülése, a szülők által készített jelmezek, a hangulatos zene elérte célját: a legkisebb óvodások is csodálkozó szemekkel figyelték, és lelkes tapssal jutalmazták az előadást.

Az iskolásokhoz eljött Szent Miklós küldöttje is. Elmondta, mit tapasztalt az elmúlt évben a viselkedésükben. Sok dicséretet kaptak az összetartásukért, a figyelmes, udvarias magatartásukért, a szép verseny eredményekért, de megjegyezte, hogy néhány dolgon a következő évben még javítani kell. Meg is ígérték a gyerekek, hogy jövőre még jobbak lesznek. Majd az osztályok képviselői átvették az ajándékcsomagokat. Végül énekszóval köszöntek el a kedves vendégtől.

 

 

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül iskolánk Karácsonyi Hangversenye, 2017.12.21-én 17 órakor a Színház és Hangversenyteremben, melyre szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Jegyek hétfőtől vásárolhatók az iskolatitkárságon.

 

Kellemes Karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog, sikerekben gazdag Új évet kíván: a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetősége, tantestülete és dolgozói.

 

 

 

Kérünk szépen egy szavazatot minden kedves látogatótól, ha tetszik a produkciónk!!!!! A Kodály nyomában c. vetélkedőre, nagy-nagy lelkesedéssel készültünk!!! ?
Aki hallja, adja át, hiszen megosztani is ér!
Köszönjük!!!!!

 

https://szavazas.kodaly.kjmk.hu/2017/12/01/meg-azt-mondjak-nem-illik/

 

 

Emlékszünk még valamennyien arra az érzésre, ahogy vártuk a karácsonyt gyermekkorunkban. Így vártuk mi is a Ghymes együttessel való közös éneklést. Olyan volt, mint egy film, ahol beszélnek valamiről, s az, amiről beszélnek, valósággá válik, s képekben megelevenedik. A karnagy, s dalosainak álma beteljesült akkor, és ott. Kíváncsiságunk, várakozásunk határtalan volt. Mondhatnám, ennek a tűzében éltünk és készültünk. Tanulhatunk, tudhatunk valamit, de a színpad mindig nehéz feladatok elé állítja az oda fellépőket. Nem elég tudni, nem elég szeretni, nem elég felkészülni egy produkcióra, a zenét abban a pillanatban kell megélni. Az ének nem azt jelenti, hogy hangokat képezünk, hanem azt, hogy magával ragad bennünket a zene árja, s mindig egy kicsit meg is halunk. Így sodrott bennünket a lendület ezen az estén. Ebben nagy segítségünkre volt az együttes. Olyan szeretettel, olyan átéléssel énekelték a dalokat, hogy mi is csak sodródtunk az árral. Hol a szívekben, hol az emlékekben, hol egy születendő mesében öltöttek testet. Régi gyermekkorunk világa, az éjféli szentmisék hangulata, a kis betlehemes a falu határában mind ott voltak velünk. Áldott a pillanat, amelyben részünk lehetett! Mennyből érkezett az angyal, s reméljük, hogy soká velünk marad!
„Szálláskereső Mária misztériuma, a befogadás embersége, a szebb jövő ígérete csillog a fenyőfán karácsonykor a gyertya fényében, az ünnepi vacsora kenyerén, a borban és a Ghymes koncerten is. Az ünnep legyen velünk.” – írja Szarka Tamás, az együttes alapító tagja, szerzője, énekese.
Az ünnep velünk volt.
Tisztaságában, emberségében, igazságában.
Makráné Kónya Melinda karnagy