Tisztelt Szülő/Gondviselő!

A koronavírus járvány elleni minél hatékonyabb védekezés érdekében a Kormány március 16-ától elrendelte az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállást. Ezzel kapcsolatban először is szeretném megköszönni Önnek, hogy ebben a mindannyiunk számára nagy kihívást jelentő helyzetben helytállásával és támogatásával segíti gyermekét, gyermekeit abban, hogy iskolai feladataikra, a tanulásra tudjanak koncentrálni.

Röviden szeretném tájékoztatni Önt az új munkarendre való átállás első hetének tapasztalatairól.

Az átállást megelőző napok várakozása után az iskolák döntő többségében nagy lelkesedéssel vágtak bele a tanulók és a pedagógusok is a tantermen kívüli, digitális oktatásba. Úgy látjuk, a pedagógusok nagyon komoly aktivitást mutatnak az online platformokon, nagyon sokat dolgoznak azért, hogy a veszélyhelyzet ellenére gyermekeinknek a lehető legtöbbet adják, ezért mindannyian köszönettel tartozunk nekik. A tanulók számára is nagy élményt és tanulási lehetőséget kínál az új módszer, bár sokaknak hiányzik az iskola és a barátok, köztük olyanoknak is, akik esetleg eddig nem is szerettek oda járni. Ez érthető, ilyenkor látszik, hogy az iskoláknak a tudás és a különféle kompetenciák átadásán túl milyen fontos szerepe van a közösségek megteremtésében. A tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállást azzal is igyekszünk segíteni, hogy az Oktatási Hivatal honlapján (https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/) ajánlást tettünk közzé, amely rengeteg használható digitális tananyagot, a tanulók virtuális együttműködését segítő internetes oldalt tartalmaz. Ezt az elmúlt napokban több százezren nézték meg, amit nagyon köszönünk. Az ajánlás fejlesztése és bővítése folyamatos.

Az új munkarend első napjai azt is megmutatták, hogy az átállás a tananyag mennyiségét jelentősen újra szabta, a felénk érkező jelzések szerint jelenleg néhol túl soknak tűnik, néhol pedig a vártnál alacsonyabb az aktivitás. Ezzel kapcsolatban az Oktatási Hivatal honlapján közzétett ajánlásban kértük a tanárokat, hogy figyeljenek oda a tanulnivaló mennyiségére, de teljesen természetes, hogy kell egy kis idő, amíg a kiadott tananyag nagyságrendje mindenhol beáll. Amennyiben Ön úgy érzékeli, hogy az Önök iskolájában aránytalanul nőtt a korábbiakhoz képest a tanulnivaló mennyisége, kérem, ezt helyben egyeztesse a szülői szervezet az iskola vezetésével.

A tanulás azonban nem csak digitális eszközökön történhet, hiszen feladatokat, olvasnivalót a hagyományos tankönyvekből is fel lehet adni. Emellett az M5 tévécsatorna iskolatévé lett, és minden nap a tanulásban segítséget jelentő műsorokat ad. Hisszük, hogy a digitális tananyagok, a rendelkezésre álló digitális eszközök és a gyerekeknél lévő tankönyvek, a TV adások és a központi módszertani segítség együttesen mindenki számára lehetővé teszi a tanulást ebben a rendkívüli helyzetben.

Ahogyan a Kormány erre vonatkozó határozata is kimondta, amennyiben a szülő azt indokolt esetben (például munkavégzése érdekében) igényli, a területileg illetékes tankerületi központ megszervezi a kiscsoportos gyermekfelügyeletet.

Arról is tájékoztatom, hogy kértük az iskolák vezetőit az iskolapszichológusok feladatkörének átgondolására és arra, hogy az előttünk álló időszakban telefonos vagy online megoldások segítségével nyújtsanak mentális segítséget azoknak a gyerekeknek, akik nehezebben birkóznak meg a tartós otthonlét, a bezártság, illetve a járvánnyal kapcsolatos megterhelő hírek okozta lelki megpróbáltatásokkal.

Tisztelt Szülő!

Szeretném még egyszer megköszönni Önnek eddigi segítségét! A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy gyermekeink élete a lehető legszervezettebben folytatódjon, hogy energiáikat és figyelmüket a tanulásra fordítsák, és ebben minden támogatást megkapjanak. Ennek fenntartása közös felelősségünk, amelyhez további kitartását és együttműködését kérem. Egyúttal tájékoztatom, hogy a jövőben is igyekszem Önt tájékoztatni a tapasztalatokról és a legfontosabb tudnivalókról.

Budapest, 2020. március 23.

Dr. Maruzsa Zoltán

köznevelésért felelős

államtitkár

 

 

Tisztelt Szülők!

Kedves Kodályos Diákok!

 

 

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben bevezetett digitális munkarend új helyzetet teremtett mindannyiunknak. Lelki egészségünk megtartása érdekében, szükség esetén kérem, éljenek, éljetek az alábbi lehetőségekkel.

 

Hívható:

 

A Komlói Római Katolikus Plébánia lelkisegély vonala:

Hamzau Relu plébános atya: 30/381-2362

Kovács József káplán atya: 30/849-6938

 

Iskolánk szociális segítője: Hegyháti Boglárka

tel: 30/260-2950

skype: Boglárka Hegyháti

 

Óvodánk szociális segítője: Istovicsné Gabi

tel: 30/252-5029

 

Az egyházmegyei iskolapszichológus, Palotás Béla úr is hívható az alábbi elérhetőségeken.

 

 

Kelt, Komló, 2020. március 20.

 

Ormándlaky Dalma

intézményvezető

 

 

 

Tisztelt Intézményvezetők, Kollégák, Szülők, Diákok!

 

Mindannyian tudjuk, hogy rendkívüli helyzet van, amely átmenetileg felforgatja életünket, kizökkent minket megszokott ritmusunkból. A rendkívüli helyzetek kezelése, rendkívüli megoldásokat, alkalmazkodást, nagyfokú kreativitást kíván. Sok lemondással, félelemmel, szorongással jár és egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy senki ne érezze úgy, egyedül maradt.

Az oktatási intézmények bezárására azért került sor, hogy az emberek közötti érintkezés minél inkább minimalizálható legyen. Bár a pszichológusi munka normál esetben személyesen, négyszemközti találkozás keretében zajlik, vannak online módszerek is, amelyekkel megvalósítható a segítés.

 

Amiben segíteni tudok:

 • Hogyan alkalmazkodjunk a rendkívüli helyzethez?
 • Hogyan alakítsunk ki megfelelő napirendet saját magunk és gyermekeink számára?
 • Hogyan tölthetjük konstruktívan napjainkat a bezártság idején?
 • Koronavírussal kapcsolatos szorongás enyhítése
 • Hogyan kommunikáljunk gyermekeinkkel a koronavírusról?
 • Pedagógusoknak: Hogyan szervezzük a digitális oktatást, hogyan tarható fenn a motiváció? Közösségszervezés az online térben.

 

Elérhetőségeim a következők:

06/30 361-75-62

belapalotas999@gmail.com

Skype: Palotás Béla pszichológus

 

Kérem, hogy aki úgy érzi, segítségre van szüksége, nem tud megbirkózni félelmeivel, szorongásával, magányosnak, kétségbeesettnek érzi magát a kialakult helyzet kapcsán, keressen a fenti elérhetőségeim valamelyikén. Fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, segítsünk egymásnak! Együtt könnyebb!

 

Palotás Béla

pszichológus

 

 

 

 

Tisztelt Szülők!

 

A digitális munkarendünk kialakításának részleteiről a Mozanaplón és az osztályfőnökökön keresztül naprakész és pontos információkkal látjuk el Önöket.

Kérem, kövessék folyamatosan a megszokott csatornákat!

Együttműködésüket köszönjük!

 

Ormándlaky Dalma

intézményvezető

 

 

 

Tisztelt Szülők!

 

A humán világjárvány (koronavírus) okozta rendkívüli helyzet következtében március 16-tól a magyarországi iskolákban digitális munkarendet (távoktatást) rendeltek el. Az óvodák tekintetében a kormány később fog dönteni. Ezért az óvodába járó gyerekek ellátásáról az önkormányzatok, fenntartók külön rendelkeznek, a tájékoztatást kiküldtük óvodásaink szüleinek.

 1. A rendkívüli helyzetben történő gyermekétkeztetés az önkormányzatok feladata, melyről itt olvasható közlemény: http://www.komloiujsag.hu/?p=41418

A gyakorlati megvalósítása intézményünkben:

 • március 16-án minden menzát illetve háromszori étkezést igényelt diák részére meleg ebéd (ill. tízórai és uzsonna) kerül kiadásra az iskola konyhájának templom felőli udvarában található bejáratánál. Átvétele csak 12.30 és 14 óra között lehetséges. (Egyszeri étkezők esetében az adott napi ebéd, háromszori étkezésre jogosultak esetében az adott napi ebéd és uzsonna, valamint a másnapi tízórai kerül átadásra.)
 • Ezt követő napokon az ingyenesen étkezők számára minden esetben biztosított a csomagolt meleg ebéd és a tízórai/uzsonna (Amennyiben azonban nem igénylik, kérem, legyenek kedvesek azt hétfőn reggel 9 óráig a szokott módon lemondani!).
 • Mindenki másnak is biztosítja az önkormányzat a meleg ebédet, elvitelre. DE, erre vonatkozóan igényt kell benyújtani intézményünk Gazdasági vezetőjénél, Szabadosné Farkas Erikánál, a 72/481-272 telefonszámon, vagy a kodalykomlo@pecs.egyhazmegye.hu emailcímen, hétfő reggel 9 óráig. Kérem, csak abban az esetben rendeljék meg az ebédet, ha biztosan át tudják venni azt, a kijelölt helyen és időben (lásd fent). Kérem, ésszerűen tervezzünk!
 1. A tanulók kiscsoportos (max. 10 fős) napközbeni felügyeletét igény szerint megszervezzük. De csak abban az esetben van erre lehetőség, ha az feltétlenül és ahol leginkább szükséges, illetve elsősorban a járvánnyal kapcsolatosan munkálkodók gyermekeit tudjuk fogadni. A szülők elfoglaltságának feltérképezését az osztályfőnökök végzik, az igényeket ők gyűjtik, kérem, közvetlenül őket keressék.

 

Hiteles magyarországi információkért látogasson el a https://koronavirus.gov.hu oldalra.

A fenntartóval, az önkormányzat képviselőivel folyamatosan kapcsolatban maradunk, a teljes intézményt folyamatosan fertőtlenítjük és bármilyen érdemi bejelentés, változás esetén tájékoztatjuk Önöket.

Vigyázzunk egymásra!

Köszönjük a támogató együttműködésüket!

Komló, 2020. március 15.

 

Fülöp Tamás

intézményvezető-helyettes

Ormándlaky Dalma

intézményvezető

 

 

 

 

Tisztelt Óvodás Szülők!

 

A humán világjárvány (koronavírus) okozta rendkívüli helyzet következtében március 16-tól a magyarországi iskolákban digitális munkarendet (távoktatást) rendeltek el. Az óvodák tekintetében a kormány később fog dönteni. Ezért az óvodába járó gyerek ellátásáról az önkormányzatok, fenntartók külön rendelkeznek.

 

A Szent Bernadett Tagóvodában a következő intézkedéseket tesszük gyermekeink és egymás védelmének biztosítása érdekében:

 • Minden kisgyermek, akinek valamelyik szülője otthon van (nem dolgozik, GYES/GYED-en van) maradjon otthon!
 • Minden kisgyermek, akinek családja érintkezett külföldről hazajövő személlyel - beleértve a vendégmunkás szülőket -, minimum 2 hétig maradjon otthon! Hiányzásukat a belvarosiovi@gmail.com emailcímen történő elektronikus bejelentést követően a tagintézményvezető igazolja.
 • A Szent Bernadett óvodát csak teljesen egészséges vagy betegségből visszatérve orvosi igazolással rendelkező gyermek látogathatja. (Jelen esetben nátha, köhögés is betegségnek számít!)
 • Az óvoda épületébe belépni csak a játszóudvar felőli bejáraton keresztül lehet. Kérjük, a szélfogóban kialakított fogadó helyiségben várakozzanak, mert az óvodába csak óvodásaink és az ott dolgozók léphetnek be!
 • Érkezéskor, és távozáskor a dajkák és az óvónők itt fogadják a gyermekeket, és kísérik be a csoportokba, majd hazamenetelkor is itt veheti át gyermekét minden szülő.
 • FONTOS! Reggel 8.30-ig be kell érni a gyermekkel, 8.30-kor a kapukat és ajtókat zárjuk, azután kisgyermeket már nem veszünk át. Délután 16 órától 17 óráig lehet ugyanebben a rendben elvinni a kisgyermekeket.
 • Kérjük, jelezzék Schalpha Anett tagóvodavezetőnek telefonon (30/948-6737), vagy a csoportok zárt facebook csoportjában, ha gyermeke otthon maradását nem tudja megoldani!
 • Ez az intézkedés 2020. március 16-tól visszavonásig érvényes!

Hiteles magyarországi információkért látogasson el a https://koronavirus.gov.hu oldalra.

A fenntartóval, az önkormányzat képviselőivel folyamatosan kapcsolatban maradunk, a teljes intézményt folyamatosan fertőtlenítjük és bármilyen érdemi bejelentés, változás esetén tájékoztatjuk Önöket.

Vigyázzunk egymásra!

 

Köszönjük a támogató együttműködésüket!

Komló, 2020. március 15.

 

Schalpha Anett

tagóvoda vezető

Ormándlaky Dalma

intézményvezető

 

 

 

Tisztelt Szülők!

Kedves Diákjaink!

 

Kormányzati intézkedés bevezetésével 2020. március 16-tól az iskolák a humán világjárvány (koronavírus) elleni védekezés érdekében a hagyományos (tantermi) oktatásszervezés helyett digitális munkarendre állnak át. A tanulóinknak iskolai keretek között nem lesznek tanóráik, a tananyagot távoktatás keretében sajátítják majd el. Ennek módját, kereteit, pontos menetét hétfőtől, szakmai ajánlás alapján dolgozzuk ki és tájékoztatni fogjuk Önöket, tájékoztatni fogunk Benneteket az osztályfőnökök segítségével, a Mozanapló felületén, a zárt osztálycsoportokban és a honlapon keresztül.

Kérem, hogy március 16-17-én (7.30 és 19 óra között) az iskolában hagyott tankönyvekért, tanszerekért, tornazsákokért minden diák/szülő legyen kedves befáradni. Külön kérem, hogy a felsős tanulók az értékmegőrző szekrényeiket ürítsék ki és hagyják nyitva azokat.

Kérem, az együttműködést segítve folyamatosan figyeljék a fent említett felületeket!

 

Komló, 2020. március 14.

 

Ormándlaky Dalma

intézményvezető

 

 

 

Tisztelt Szülők!

dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr 2020. március 11-én kelt levele alapján a következő intézkedéseket léptettük életbe intézményünkben:
1. Óvodásaink és diákjaink, családjaik és az iskola valamennyi dolgozójának biztonsága érdekében – a koronavírus járványt megelőző intézkedésként - intézményünkben további utasításig felfüggesztésre kerül valamennyi:
- az iskolai szintű program, ünnepély,
- az úszásoktatás,
- a táborok,
- az osztálykirándulások,
- a külföldi utazások (beleértve a Határtalanul! programot),
- a versenyek,
- a Lázár Ervin Program keretében szervezett valamennyi esemény.

2. A március 15-i ünnepélyt csoport-, osztályszinten bonyolítjuk.

3. Az óvodán és iskolán kívüli programjainkat (iskolai szentmisét is), versenyrészvételeket lemondtuk.

4. A mosdókban továbbra is folyamatosan biztosítjuk a fertőtlenítő hatású folyékony szappant.

5. Az aulákban gél állagú kézfertőtlenítőszert helyeztünk el valamennyiünk használatára.

6. A rendőrség tájékoztatást tartott valamennyiünknek a vírushelyzetről, a helyes kézmosásról és a megelőzést szolgáló személyes higiéniai szokások, szabályok fontosságáról.

7. A tanulókkal a mai napon mindegyik osztályban megtekintjük a megelőzés érdekében a https://koronavirus.gov.hu/megelozes linken elérhető tájékoztató filmeket.

8. Tisztelettel kérjük a kedves szülőket, felnőtteket hogy valamennyiünk érdekében pontosan tartsák be az óvodai és az iskolai Házirend előírásait a gyermekek óvodába, ill. a tanulók iskolába kísérésekor és hazavitelekor!

9. Kérünk minden szülőt, hogy amelyik családban bármely családtag kapcsolatba került fertőzésgyanús személlyel, gyermekét ne küldje 14 napig óvodába, iskolába, mindannyiunk egészségének védelmében tartsa otthon. Ez esetben haladéktalanul hívják fel telefonon a háziorvost, és kövessék az ő utasításait! Ne menjenek be az orvosi rendelőbe! A gyermek, tanuló hiányzásait a szülő elektronikus bejelentése nyomán az intézmény igazolja.

10. Amelyik kisgyermek vagy diák az utóbbi napokban külföldön járt, vagy onnan érkezik vissza, vagy egy háztartásban élő családtagja járt koronavírus járvánnyal fertőzött országban, kérjük, ezt jelentse be a szülő, és a gyermek, a tanuló a közösség védelme érdekében 14 napig maradjon otthon. A gyermek, tanuló hiányzásait a szülő elektronikus bejelentése nyomán az intézmény igazolja.

11. További intézkedésig a tanítás zavartalanul zajlik!

Együttműködésükben és megértésükben bízva,


Kelt: Komlón, 2020. március 12.

Ormándlaky Dalma
intézményvezető

 

 

 

2017 óta minden évben részt veszünk a Pénz7 (European Money Week) programjában, amely Európa-szerte mintegy 30 országban hívja fel a fiatalok figyelmét a pénzzel való tudatos gazdálkodásra.

Ebben az évben tovább bővült a programhoz kapcsolódó évfolyamok sora - a harmadikos és negyedikes osztályok a családi megtakarítások témakörével foglalkoztak, az 5-6. évfolyamosok a bankolás és a hitelek rejtelmeivel ismerkedtek, míg a nagyobb tanulók az idei témakört - a biztosításokat - dolgozták fel.

Köszönjük az együttműködést a Pécsi Szakképzési Centrum Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának!