Ma iskolánk védőszentjére, Szent Gellértre emlékezünk. Ő a katolikus pedagógusok védőszentje is. Mivel vértanúságot szenvedett, ezért olvastuk fel ezt a részletet az evangéliumból: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni.

Szent Gellért Velencében született 980 körül. Születésekor úgy tűnt nem marad életben. Szülei ezért fogadalmat tettek, hogy ha a gyermek meggyógyul, Istennek szentelik az életét, ezért bencés szerzetesek nevelték fel.

Huszonnyolc évesen a Szentföldre indult 1015-ben hajóval a mai Zadar felé, de egy vihar miatt meg kellett szakítsa útját. Ekkor keresték meg azzal, hogy jöjjön Magyarországra, segítsen kolostort alapítani.

Pécsen megismerte Szent Mórt, majd István királyhoz mentek, aki megbízta Gellértet fia nevelésével. Nyolcéves volt ekkor Imre herceg, Gellért hét évig nevelte az esztergomi királyi palotában. Ezután remeteségbe vonult a Bakonyba.

1028-ig maradhatott a csendben és erdei magányában. Ajtony vezér legyőzése után Szent István ugyanis rábízta a csanádi egyházmegye megszervezését. Itt jelentős munkát végzett: iskolákat alapított, templomokat építetett.

Szent István halála után a vallási és trónviszályok idején Gellért a lázadók kezére került. 1046 szeptemberében az egyik reggel, a miséje közben látomása volt közelgő vértanúságáról.

 Az úgynevezett pesti révhez közeledve Vata pogány lázadói kőzáporral törtek rájuk, és a püspököt a később róla elnevezett Kelen-hegy szikláiról a mélybe taszították, melybe belehalt. Holttestét ideiglenesen a pesti Boldogasszony-templomban temették el, később átszállították Csanádra. Szent László uralkodása idején, 1083-ban avatták szentté István királlyal és Imre herceggel együtt.

IMA:

Szent Gellért! Kérünk imádkozz iskolánkért, diákjainkért a családjaikért. Nekünk, tanároknak pedig kérj bölcsességet, örömet, erőt, hogy nevelhessük a ránk bízott gyerekeket, ahogy te nevelted Szent Imre herceget! Ámen

Szeptember 29-én szombaton mi is bekapcsolódunk a Komlói Római Katolikus Plébánia programjába, amely az Egyházközségi Nap nevet viseli. Találkozzunk szombaton 8:30-kor a templom előtt!

Radicsné Nyisztor Tímea és Szelléné Fürbach Erika katekéták