Kórusaink

                                  

     A gyermekkórust a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói alkotják. A feketeszenéről híres bányászvárosban mindig komoly hagyományai voltak a zenei életnek. 1958-ban - Kodály személyes közbenjárására - létesült iskolánkban ének-zene tagozat. A gyerekek az énekórákon Kodály zenepedagógiai elképzelései szerint tanulnak. A legkisebbek már 8-9 éves korban ismerkednek a közös éneklés szépségeivel. 10-11 évesen a kiskórus tagjai. 12 évesen a nagykórusban folytatják tanulmányaikat.

   A kórust 1957-1991-ig Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy irányította. Ő volt az, aki hitével és munkájával megalapozta a gyermekkórus hírnevét. 1991-től Dr. Makráné Kónya Melinda vette át az együttest, aki előtte a kicsinyekkel dolgozott.

   Több alaklommal érte el a kórus a hazai minősítéseken a megtisztelő „ÉV KÓRUSA” címet. Legutóbb 2016-ban. 1997-ben Komló városa a „PRO CIVITATE” kitüntetést adományozta a kórusnak. Az együttes megalakulása óta számos alkalommal koncertezett Európa szinte valamennyi országában.  Németországban, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban, Belgiumban, Angliában, Walesben, Norvégiában, Horvátországban. 2001-ben hazájukat képviselték Japánban, Hamamatsuban, majd 2016-ban Kanadában, Powell Riverben.

   Legszebb eredményüknek mégis azt tartják, hogy 1972 óta Komló otthona egy nemzetközi gyermekkórus fesztiválnak, ahol a Kodály Gyermekkórus e rangos rendezvény házigazdája.

 

 

                                                        Dr. Makráné Kónya Melinda

1991 óta vezeti a nagykórust. 1980-ban végzett a pécsi Tanárképző Főiskola ének-zene-népművelés szakán. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán történelem szakos diplomát szerzett, majd 1988-ban a kecskeméti Kodály Intézetben újította meg ének-zene szakos diplomáját. 10 évig dolgozott az iskola kiskórusával.

 

A 80 éves Kodály Iskolában 60 éve működik az ének-zene tagozat, Tóth Ferenc tanár úr kezdeményezésére. Már a tagozat indulása óta külön foglalkozunk kóruspróbákon az alsósokkal és a felsősökkel.

 

A kiskórust kezdetben Gálfi Istvánné, majd Gallyasi Géza, 1983-tól pedig iskolánk jelenlegi nagykórusának karnagya, Makráné Kónya Melinda vezette.

Őt nyugdíjasként néhány évig Tóth Feri bácsi követte, majd 2003 óta Pleszné Fényes Edit irányítja az együttest.

 

A kórus tagjai a 4. és 5. osztályos gyerekek közül kerülnek ki, állandó létszámuk kb. 50-60 fő.

 

Iskolánkban a kiskórus feladata, hogy előkészítse a felső tagozatban zajló zenei munkát. Ezért az együttes állandó résztvevője az iskolai és a városi rendezvényeknek.

Több ízben énekeltek az Éneklő Ifjúság koncertjein is.

 

2011 tavaszán részt vettek a kaposvári Kicsinyek Kórusa Találkozón, és ott arany minősítést kaptak, Országos Dicsérő Oklevéllel.

 

2012 márciusában sikeresen szerepeltek a Magyar Kodály Társaság által megrendezett Kodály Zoltán Kamaraének találkozón.

 

2014 májusában a kaposvári Éneklő Ifjúság Hangversenyen Arany Diplomával Országos Dicsérő Oklevelet szereztek.

 

Legkedvesebb és megtisztelő feladatuk mégis az, hogy a városban 1972 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi Kodály Zoltán Gyermekkórus Találkozó házigazdái lehetnek a nagykórussal együtt.

 

Picinyek kórusa