Az idei esztendőben rendhagyó módon tartottuk meg intézményünkben, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvodában, Szent Márton napját.

Szent Márton napja a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el minden emberhez.

Az előző években a Szent Bernadett Tagóvoda szülői közössége segítségével szerveztük meg e napon a lampionos felvonulást, melyre eljöttek iskolánk alsó tagozatos diákjai, pedagógus kollégák, szülők, gyerekek, érdeklődők a városból. Hagyományosan tábortűzzel, libazsíros kenyérrel, forró teával, zenével ünnepeltük ezt a német nyelvterületre jellemző népszokást.

A Szent Bernadett Tagóvodában immár három csoportban várjuk német nemzetiségi csoportjainkba a gyerekeket. Pedagógiai programunkban is meghatározó szerepet kap a német nemzetiségi nevelés és ezen belül a népszokások, hagyományok ápolása, ennek keretében szerveztük meg eddig a Márton napot. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott iskolánk is az előző években, hogy a közös ünnepeléssel is elősegítsük az óvoda-iskola átmenet, zökkenőmentesebb, megvalósulását.

Idén, a rendkívüli helyzetben

„Legyen lámpás a mi iskolánk! - Legyen lámpás a mi óvodánk!”

mottót választottuk.

A gyerekekkel közösen készített lámpásokban a fényt, mely szeretetünket jelképezi, az óvoda és iskola ablakaiban helyeztük el, és üzentünk ilyen módon a városlakóknak, hogy a megpróbáltatások közepette is van remény, hiszen a szeretet fénye beragyoghat az életünkbe.

Hisszük, hogy így is sikerült Szent Márton napjának lényegét megmutatnunk gyermekeinknek, és egész Komló városának.