Nógrádi Gábor: Petepite- Az apu én vagyok

Nógrádi Gábor: Az anyu én vagyok

 

 

A Petepite átváltozástörténet, amelyben apa és fia cserélnek szerepet. Nemcsak a másikról tudnak meg többet annak bőrébe bújva, hanem saját magukról is. A tévés szerkesztő apa például gyerekbőrben jön rá, hogy a nő, akit eddig szerelmének hitt, sosem lesz igazi társa; ellenben van valaki, aki egészen közel van, és fontos lehet…Pite pedig belátja, mégis jó gyereknek lenni.

 

Az anyu én vagyok izgalmas, humoros, érzelmes történet, a Petepite című többszörös díjnyertes regény lányos párja. Itt anya és lánya cserélnek személyiséget. És a világ most is a feje tetejére áll…

 

 

 

Berg Judit: Rumini

 

 

A Rumini vérbeli kalandregény. Fordulatos, izgalmas, letehetetlen. Főhőse Rumini, aki csavargóból lett hajóinassá a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorláson. A minden lében kanál kisegér szándékosan keresi a veszélyt, mindig valami nagy kalamajkába keveredik, de helyén van az esze és a szíve.

Az írónő a szereplőinek hozzájuk illő, találó neveket ad, melyek a nyelvi humor gyöngyszemei.

Mi kell egy jó regényhez? Mesterien kitalált szereplők, kaland, izgalom, csipetnyi ármány, rejtély- mindez megtalálható Berg Judit Rumini történetében. Ha jól akarsz szórakozni, kezdd el a könyv olvasását minél hamarabb!

 

 

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Nagy Ádám-Trencsényi László-Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

 

 

Molnár Ferenc regénye az ötödik évfolyamon kötelező olvasmány. A Nagy Könyv szavazatai alapján a 2005. esztendő legkedvesebb könyve volt. Nemcsak a magyar, hanem a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tartják. A titka talán az, hogy benne van az élet teljessége, a világ a gyerekész, a gyerekvilág tükrében: iskola-játék, barátság-harc, összetartás, kitartás, hazaszeretet.

Olvassátok, szolgáljon épülésetekre! Vegyétek észre benne az emberi értékeket! Ne szégyelljétek, ha a megható részleteknél esetleg a könnyetek is kicsordul!

 

E regény nyomán készült A Pál utcai küldetés című interaktív könyv, amelyben te alakítod Nemecsek Ernő történetét, te választhatod meg az utad. Lépj be bátran a könyv lapjai közé, és döntsd el  magad, merre tovább. Te lehetsz az események mozgatója, ám nagy a tét! Haladj epizódról epizódra, de vigyázz, mert döntéseidnek komoly következményei lehetnek. „ Tanulságos átélni, hogy te hozod a döntéseket, de a következmények között nem válogathatsz. Már a második változat összerakásánál verejtékezve rágtam a körmöm egy-egy szorult helyzetben”-írta élményéről egy 13 éves lány.

 

 

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Georgina Wilson-Powell: Tényleg zöld?

 

 

Ökológiai lábnyom, klímaváltozás, passzívház, fenntartható fejlődés-ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozhatunk manapság, hiszen Földünk megóvása napjaink egyre égetőbb problémája. Gévai Csilla könyve gyerekeknek szól. Komoly kérdésekről mesél okosan és könnyedén olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb dolgok is érthetővé, átláthatóvá válnak.

A Tényleg zöld? című könyv a környezettudatos emberek hiteles kézikönyve. Írója 12 éve kutatja a fenntartható élet gyakorlatias részleteit. 143 kérdésre ad kiegyensúlyozott és megalapozott választ a mindennapi ökológiai dilemmák köréből.

Jó szívvel ajánlom bármelyik könyvet ,de inkább mindkettőt, rongyosra olvasni! Ha csak egy dolgot megfogadsz a tanácsok közül, már tettél valamit a Földért!

 

 

Tükörjáró-sorozat

   

 

A Tükörjáró-sorozat négy kötetből áll, szerzője Christelle Dabos. A történet a képzelet világában játszódik, ám a felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. Jó szívvel ajánlom olvasásra a fantasy regények kedvelőinek. Nem fognak csalódni benne. Érdekes a történetszál, finoman árnyaltak a karakterek.

A sorozatot 2016-ban Franciaországban az év legjobb ifjúsági regényének választották.

 

Első kötet: A tél jegyesei

Anima lakói különös adottsággal rendelkeznek: kommunikálni tudnak a tárgyakkal. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. Békés hétköznapjainak a Matrónák döntése vet véget, el kell hagynia otthonát, férjhez kell mennie. Férjéül a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. Vajon miért éppen őt? Új otthonában semmi sem az, aminek látszik. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Megmenekülése érdekében álruhát ölt…

 

Második kötet: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

A Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derül fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, mint hogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére számíthat.

Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig egy nyomozás kellős közepébe csöppen…

660 oldal izgalom és kaland!

 

Harmadik kötet: Bábel emlékezete

Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában volt ideje gondolkodni elég, és szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonossággal igyekszik megtalálni a helyét. A beilleszkedés egyfelől nem nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes. A legmodernebb technikai vívmányokkal azonban meggyűlik az animista baja. Vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz, és Thor nyomára bukkanjon?

A regény nyelvezete választékos, színes. Ebben fontos szerepet játszik az igényes fordítás is. A sorozat első részének fordításáért  Molnár Zsófia a Magyar Gyerekkönyv Fórum „ Az Év Fordítója” díjában részesült.

 

Negyedik kötet: Visszaverődések viharában

Ophélie, Thorn és segítőik kétségbeesetten próbálják megvédeni világukat a pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis már nemcsak Bábelt, hanem a Sarkot és Animát is érinti. Ahhoz pedig, hogy megakadályozzák a végső összeomlást, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt, jelen és jövő összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában.