Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

 

 

 

A Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók. Így született meg ez a könyv.

Hőse egy törpe, de ebben az arasznyi emberben a világhírű írónő az igazi embert mutatja meg. Nils vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri és megszereti az állatokat, ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle. Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

 

 

Carlo Collodi: Pinokkió kalandjai 

 

 

Pinokkió, a fabábu mindnyájunk kedves ismerőse. Rónay György kitűnő átdolgozása nyomán újra elénk lép. A mesére vágyó gyerekolvasó és a régi emlékeit felelevenítő felnőtt egyaránt élvezheti ebben a szép kiállítású könyvben a klasszikus történetet.

Dzsepettó, egy hamar dühbe guruló kis öregember, fatuskóból bábut farag magának, hogy a vásárokat járva, segítségével keresse meg a kenyérre valót. A bábu életre kel, pajkos, komisz, iskolakerülő  csavargó lesz belőle. Kalandjai során Pinokkió hasznos tanácsokat kap, de azokat nem fogadja meg, így hát rendszeresen pórul jár. Vajon megváltozik-e valaha?

A hol kacagtató, hol részvétet keltő, de mindvégig izgalmas regény nemhiába egyik legkedvesebb olvasmánya a gyerekeknek szerte az egész világon.

 

 

Ruff Orsolya: Volt egy ház

 

 

Van egy ház valahol a városban, amely titkokat rejt. A tizenkét éves Emma erről mit sem sejt, amikor egy szép napon beköltözik a családjával. Hamarosan azonban különös dolgok történnek: Emma egy titokzatos tárgyra bukkan, valaki különös jelet vés egy diófába, a házban leomlik egy fal, a környéken pedig felbukkan egy idegen, akinek a megjelenése semmi jót  nem ígér. Kódok és rejtvények, elsárgult levelek és régi naplóbejegyzések segítségével feltárul az elfeledett ház története.

 

 

Ute Krause: Muskétások

 

 

Rőtszakállú Richárdhoz, egy előkelő hörcsögketrec unatkozó lakójához váratlan vendégek érkeznek, pontosabban pottyannak le az ereszcsatornáról: két egér és egy patkány. Az aranyhörcsög, aki A három testőr és D’Artagnan történetének rajongója, azonnal életre szóló barátságot köt velük. Amikor megtudja, hogy egyikük elveszítette az emlékezetét és az otthonát, elhatározza, hogy segít neki. Ezzel új kaland, izgalmas élet veszi kezdetét-mindannyiuk számára…

Csodálatos történet kis hősökkel és nagy tettekkel, a bátorság, a hűség és a fékezhetetlen étvágy hármas egységének jegyében. Mindenkit rabul ejt, még azt is, aki eddig azt hitte, nem kedveli a rágcsálókat.

 

 

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

 

 

A Maléna kertje az átváltozás meséje, számtalan izgalmas fordulattal és meglepetéssel. Mindennapjaink valóságából bontakozik ki Maléna történetének csodája: hiszen bármelyik gyerekkel megeshet, hogy egy tücsökre bízza féltett titkait, hogy belelát a nagyok világába, és gyerekkézzel, gyerekszívvel formál rajta, még ha kicsit is.

Máli története igazi mai családi mese gyerekeknek és felnőtteknek, gyerekekről és felnőttekről egyaránt. Elbűvöl kicsit és nagyot, miközben képessé tesz arra, hogy saját hétköznapjainkban is megleljük a csodákat, és boldogabbak legyünk általuk.

 

 

Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül

Hannah Wilson: Mocsok, műanyag és számtalan szemét

 

 

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. A felsorolt könyvek egyszerű, könnyen megvalósítható ötleteket adnak ahhoz, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítsük a műanyagot, és ezzel mi is hozzájáruljunk bolygónk védelméhez.

A műanyag összetevőire való lebontása rengeteg energiát igényel, ezért a legjobb megoldás megtanulni műanyag nélkül élni. Ha tudatosan vásárolnánk, odafigyelnénk a hulladéktermelés visszaszorítására, ha csak akkor választanánk műanyagot, ha valóban szükségünk van rá, akkor hamarosan azt vennénk észre, hogy az életünk minden területén pozitív változások indultak el…

A Mocsok , műanyag és számtalan szemét szuper összefoglaló arról, hogy mit is tehet az egyén a környezetéért. A különböző anyagokat veszi sorra, először leírva, hogy hogyan készülnek, mit jelent ez a környezetünkre nézve, majd pedig tippeket ad arra, hogy miként lehet használatukat csökkenteni vagy milyen módokon lehet őket újrahasznosítani.

 

 

100 dolog, amit a Földért tehetsz

 

 

A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Ebben a könyvben könnyen megvalósítható ötleteket, hasznos tippeket találsz, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben remekül szórakozhatsz is. Mit gondolsz, mennyi vizet használ el átlagosan egy ember naponta? Hogyan etessük helyesen a madarakat télen? Mennyi oxigént termel egy 100 éves bükkfa? A háztartásokban mi az első számú áramfaló? Hány Földre van szükséged az életedhez?

Szám szerint 100 kérdést és választ olvashatsz példákkal, magyarázatokkal arról, hogy mit miért csináljunk, ha tenni szeretnénk valamit Földünkért.

Lapozgasd, keress benne olyan tanácsokat, melyeket te is szívesen bevállalsz környezetünk védelméért!

 

 

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi

 

 

Nemcsak attól egyedi, hogy szerzője fiatal magyar írónő, hanem azért is, mert manapság a könyvpiacon intenzíven jelen lévő vámpíros, fantasy, ezoterikus, természetfeletti könyvek mellett üde színfoltot képvisel. Sorozat mai magyar fiatalokról, fiatalok számára. Az ő stílusukban íródott sok humorral. Nem hiányoznak belőle az iskolabulik, a trendi zenék, a sulirádió, újság, a gördeszka, az osztálykirándulás, a zenélés, az msn, a facebook és egyéb mai vívmányok.

Sorozat a való életről; egy gimiről, ahová mindenki szívesen járna; fiatalokról, akik olyanok mint te, és mégis mások.

A történet rólad is szól!

 

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

 

 

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De a könyvmoly Laci és az ikerlányok szerencsére nem ijedősek. Végül persze az is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik…

Izgalmas, megmosolyogtató történet kedves és szerethető szereplőkkel, s egy rendkívül jó üzenettel: tessék könyvtárba járni, tessék olvasni! Úgy általában is, meg ezt a könyvet is!

Remek olvasmány gyermek és felnőtt számára egyaránt!

 

J.K.Rowling: Az Ickabog

 

 

Rowling-a Harry Potter-sorozat írója-ismét egy érdekes világot alkotott meg értékes szereplőkkel, jó mondanivalóval. Az Ickabog izgalmas, fordulatos, olvasmányos meseregény, amelyben sok cselszövés, árulás, mesterkedés van, de a mese szabályait betartva helyükre kerülnek a dolgok, és mindenki megkapja méltó jutalmát vagy büntetését. Ez egy mese zsarnokságról, elnyomásról, hazugságokról és képmutatásról. Egy mese hősökről, akik tudnak és akarnak ellenállni, változtatni, jobbá tenni a világot. Mese az akaraterőről, arról, hogy nem szabad feladni, a végsőkig ki kell tartani.

Gyönyörű kiadvány, kívül belül igényes, jó kézbe fogni, forgatni. Nagyszerű ötlet, hogy a történetet gyerekek rajzaival illusztrálták.

Varázslatok nélkül is elvarázsolt, szórakoztatott, mindig izgalommal vártam a következő fejezetet. Főleg a felső tagozatos korosztálynak ajánlom.