Tájékoztatás

 

Iskolánk több évtizedes hagyománya a városi mesemondó verseny szervezése 1. 2. osztályosok számára. Néhány éve már nem csak a városunkból, hanem az egyházmegye területén működő iskolákból is várjuk a mesét kedvelő diákokat. Tavaly kibővítettük a 3-4. osztályos korosztályra is. Sajnos az elmúlt évben a korona vírus járvány miatt csak videófelvételeken élvezhettük az ügyes mesemondók előadását. Nagy örömünkre az idén már újra személyesen élhettük át a mesemondás és a mesehallgatás varázslatos élményét. Felhívásunkra 8 iskola 39 diákja, 24 felkészítő érkezett hozzánk.

A zsűri tagjai számtalan mesemondó verseny tapasztalt bírái: az 1-2 osztályosoknál Horváth Éva, a Közösségek Háza nyugalmazott igazgatója, dr. Henn Tamás, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum gyűjteményvezető muzeológusa, múzeumpedagógiai foglalkozások vezetője, Szamosné Áman Orsolya Klára a Közösségek Háza művelődés szervezője, a 3-4. osztályosoknál Steinerbrunner Győzőné, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum intézményvezetője és Wágnerné Kovács Sarolta, nyugalmazott tanító hosszas tanácskozás után hozta meg a következő döntését:

 

Az 1. osztályosok díjazottjai:

I.Molnár Imola, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános és Óvoda tanulója, felkészítette: Molnár Piroska

II. Kuller Zoltán, a Gagarin Általános Iskola tanulója, felkészítette: Both Péterné, Páll Lívia

III.Balogh Zalán, a Szilvási Ált. Isk. Felsőszilvási Általános Iskolája tanulója, felkészítette: Gyükerné Tarr Eszter

Különdíjat kapott: Kiss Zoltán Bálint, a Kenderföld-Somági Általános Iskola tanulója, felkészítette: Derzsi Szabolcsné

 

A 2. osztályosok díjazottjai:

I. Szénási Doroti Linda, a Szilvási Ált. Isk. Felsőszilvási Általános Iskolája tanulója, felkészítette: Podpácz Beáta

II. Selymes Dávid, a Szilvási Ált. Isk. Felsőszilvási Általános Iskolája tanulója, felkészítette: Podpácz Beáta

III.Válint Bence, a Gagarin Általános Iskola tanulója, felkészítette: Hiegl Zsolt

Különdíjat kapott: Tapodi Frida, a Szent Mór Iskolaközpont, Pécs tanulója, felkészítette: Bagarusné Pusztási Zita

 

A 3. osztályosok díjazottjai:

I. Márkus Dominik, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános és Óvoda tanulója, felkészítette: Gelbné Szontág Melinda

II.Lengyel Kíra, a Gagarin Általános Iskola tanulója, felkészítette: Hidasi Tiborné

III.Vojnics Luca Andrea, a Gagarin Általános Iskola tanulója, felkészítette: Hidasi Tiborné

Különdíjat kapott: Zemplényi Antal, a Szent Mór Iskolaközpont, Pécs tanulója, felkészítette: Papp Zoltánné

 

A 4. osztály díjazottjai:

I.Lőrinc Dominik, a Szilvási Ált. Isk. Felsőszilvási Általános Iskolája tanulója, felkészítette: Györgyné Úti Mária

II.Korcsog Zsófia, a Szent József Katolikus Általános Iskola, Szekszárd, tanulója, felkészítette: Bertáné Hargitai Margaréta

III. Kovács-Andor Boglárka, a Szent Mór Iskolaközpont, Pécs, tanulója, felkészítette: Steiner Eszter

Különdíjat kapott: Illés Erik, a Gagarin Általános Iskola tanulója, felkészítette: Bolemann Györgyné

 

Az összefoglalót készítette: Gelbné Szontág Melinda tanítónő, Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

 

 

 

 

Balatonyi Lilla írónő volt a vendége a május 10-én iskolánkban tartott író-olvasó találkozónak. Méltó helyszínen, a könyvtárunkban került sor a jeles eseményre. A fiatal, tehetséges írónő Pécsen él, állatorvos. Nem véletlen, hogy eddig megjelent könyveinek hősei állatok ( kutyák, macska, ló).

A találkozó bemutatkozó meséléssel kezdődött, majd beszélgetés következett a 3. lá osztály tanulóival. Először megszeppenve, aztán egyre bátrabban tették fel kérdéseiket a gyerekek.

Az írónő közvetlen stílusban, szerényen, kedvesen és sok humorral fűszerezve beszélt életéről, regényeiről, és bepillantást engedett az alkotás mindennapjaiba. Oldott, családias hangulatban telt a vele töltött idő.

Kortárs íróval találkozni mindig különleges élmény felnőttnek, gyereknek egyaránt. Balatonyi Lilla személyén keresztül egy kicsit mindannyian közelebb kerültünk az élő irodalomhoz.

A szerző eddig megjelent könyvei:

            Egy kutya útmutatója kis gazdiknak

            Egy cica útmutatója kis gazdiknak

            Utolsó esély

            A vak vezetőkutya (szándékosan külön írva)

Valamennyi könyv megtalálható és kölcsönözhető az iskolai könyvtárban.

 

 

 

 

Május 2-6. között erdélyi körúton vehetett részt iskolánk hetedik évfolyama. Óriási élmény volt a gyerekek számára ez az utazás.

A HAT-KP-1-2021/1-000707 számú nyertes pályázat keretében bejártuk Sóvidéket, sétáltunk a Medve-tó körül. Parajdon 150 méteres mélységben igazi só játszótéren, múzeumban, kápolnában nézelődtünk. Korondon a fazekas mesterséggel és a só különböző felhasználási módjaival ismerkedtünk, végül egy nagyon különleges és egyedülálló mesterség, a taplászat fortélyait fedeztük fel.

Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához látogattunk el, majd csodálatos maketteket láthattunk a Mini Erdély parkban. Traktor vontatta fedett szekéren utaztunk fel a Madarasi-Hargitára, miközben egy-egy kürtős kalácsot majszoltunk.

Székelyvarságon felzarándokoltunk a Csorgókő vízeséshez, majd a Parlament nevű kultikus kocsmában falatoztunk helyi finomságokat. Később Farkaslakán emlékeztünk Tamási Áronra.

Este a Boróka táncegyüttes tagjainak segítségével helyi táncokat is tanultunk.

Székelyudvarhelyen koszorúztunk és énekeltünk a történelmi szoborparkban, majd Fehéregyházán és Segesváron tisztelegtünk Petőfi Sándor emléke előtt.

Nagy-nagy köszönet a pályázat kiíróinak, a Csillagösvény utazási irodának, a kísérő és helyettesítő kollégáknak, valamint a szülőknek azért, hogy segítségükkel megvalósulhatott ez az út, és így életre szóló élményeket szerezhettünk.

Kattintás a képre: