Zárt kapukkal, de nyitott falakkal… gyermek kezek rajzait megelevenítve mesÉLTEK intézményünk falai!

 

 

 

 

Mintegy 100 db Angyalbatyut szállítottunk a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda nélkülöző gyermekeinek. Intézményünk óvodásai, diákjai adományaival, a 8. dó osztály a bepakolással volt a segítségünkre. Hálás szívvel köszönjük!

Szervező: Pabian Ádám tanár úr.

 

 

 

 

„Kincses szigetnek” hívom iskolánk könyvtárát, nemcsak az ott található könyvek, és digitális hozzáférés miatt, hanem mert házigazdája mindannyiunk „Marika néni”-je. Itt van idő egy rövid párbeszédre. Amikor a könyvekről van szó, ragyognak a szemek: itt fogjuk meg… ez a gerince… ezt érdemes lapozgatni…

A kicsik ajándékot hoztak, mamuszban érkeztek, mert egy ilyen helyet megtisztelünk tisztasággal, csenddel. Közben nyílik az ajtó, járnak ki-be a felsős tanulók, láthatóan megvan már a helyük, csak úgy, olyan természetesen :-).

Fadgyas Éva néni

 

 

 

 

Nagy sikerrel zárult az első "kodályos" Lego betlehem építő-verseny.  
 
Kovács József káplán atya szavai:
"Gyorsan útra keltek és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket." Ezen lukácsi idézettel inditotta útra az idei adventben a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda karácsonyváró legó építő pályázatát! 4 korosztály mutathatta meg, mit is rejt a legós doboza, és azon túl mit jelent számára a karácsony titka, Jézus Krisztus születése! 
A keresztény ember nyitott szemmel jár a világban és keresi benne a megtestesült Krisztust, ahogy Assisi Szent Ferenc is a saját korában fellelhető, mindenki által ismert anyagok felhasználásával elevenítette fel az első karácsonyt, így a "kodályosok" is a XXI. század legtöbb gyermek játékai között megtalálható, kedvelt építőjáték, a legó segítségével jelenítették meg a betlehemi születéstörténetet.
 
Köszönjük a sok szép pályamunkát, meséljenek erről a képek!
 
 

 

A mai napon, iskolánk névadójára, Kodály Zoltánra emlékezünk, aki 1882-ben ezen a napon született. A világhírű népzenegyűjtő, kutató, zeneszerző, zenepedagógus szívünknek nagyon kedves, hiszen generációk nőttek fel pedagógiai módszerein. Iskolánk története pedig szorosan összekapcsolódott vele a 60-as évektől kezdve.

1961-ben Kodály látogatást tett iskolánkban, és kórusművet ígért a gyerekeknek. Ettől az évtől a kórus meghívást kapott különböző hazai és külföldi versenyekre.

1962 februárjában a Belvárosi Iskola kórusának ajánlott Harasztosi legénynek kezdetű népdalfeldolgozást együttesünk nagy sikerrel mutatta be a szerzőnek

1970 május 16-án Kodály Zoltánné közbenjárására vehette fel iskolánk a Mester nevét, melyet azóta is büszkén visel.

Emlékezzünk tisztelettel egy idézettel Rá:

„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk.”

 

 

 

 

Közeleg az Emberfia. Ezt a címet viselte a Szent József Iskolaközpont által rendezett VIII. Dsida Jenő Versmondó Verseny. A mai megmérettetésnek a Szekszárdi Katolikus Plébánia közösségi terme adott otthont.

 

 

 

 

December 16-a Kodály Zoltán születésének napja, a Magyar Kórusok Napja!
Különleges, különlegesen ünnepélyes napon láttuk vendégül a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a mohácsi Park utcai Katolikus Általános Iskola és Óvoda nagykórusait, hogy a Mester hagyatékát megelevenítő napon 220 diák énekeljen együtt iskolában és templomban!
Mindannyiunknak felemelő élmény volt!
Köszönjük, hogy velünk ünnepeltetek!
http://www.komloiujsag.hu/?p=40603

 

 

 

 

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Alapítvány www.sz2a.hu) megbízásából iskolánkban járt Nagy Mária tanárnő és segítő tanítványa, Duma-Dombi Szilárd.
Az alapítvány egy régi, jól működő hagyományt indított újra, a kémia Mobillabort. A Mobillabor célja eljuttatni a kísérleteket vidéki iskolákba. Ezzel is próbálják a tanulók, remélhetőleg köztük a jövő kutatóinak, mérnökeinek, vegyészeinek, sőt esetleg természettudományos tanárainak érdeklődését felkelteni, őket ezirányú továbbtanulásra motiválni.
2019. december 5-én a 8.dó osztály vett részt a rendhagyó kémia órákon.

 

 

 

"Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár,
bekopogtat minden házba, minden szegényt megtalál."

A negyedik lá osztályos tanulók műsorukban jelenetekre, versekre és dalokra fűzték fel a legendákat. A kis ovisok és az alsó tagozatosok csillogó szemekkel nézték az előadást, érdeklődve figyelték a dalok alatti gitáros kíséretet. Egy kis versikével együtt hívták be Szent Miklóst, aki ajándékot is hozott a gyerekeknek.

Ismét sikerült a gyerekek szívét az Advent napjaiban ünneplőbe öltöztetni!

 

 

 

 

A nyolcadik évfolyam életében izgalommal várt, jelentős esemény a tánciskolát lezáró Koszorúcska. Az ünnepélyes alkalomra november 22-én került sor iskolánk tornatermében. A gyerekek nyolc héten át heti egy alkalommal ismerkedtek klasszikus táncok alapjaival. Vitényi Viktória tánctanár irányításával hangulatos órákat töltöttek el együtt. A bemutatón bécsi és angol keringő, cha-cha-cha, rumba és szamba szerepeltek. Az est fogadással és bállal fejeződött be, ahol a sok-sok finomságról a szülők gondoskodtak, a zenét pedig Pomi és Pinti zenekara szolgáltatta.

 

 

 

Elindult a 2-3-4-5. osztályok közötti sportversenyünk. Az első fordulóban játékos sor- és váltóversenyeken mérhették össze ügyességüket diákjaink. A küzdelemből és a kitartásból mindenki jelesre teljesített!

 

 

 

2019 decemberében ismét az iskolánk szervezésében került megrendezésre a Mikulás Kupa, ami egyben a városi diákolimpia úszó döntője is. 117 induló diák vett részt a versenyen. Iskolánk idén is éremmel gazdagodott ebben az igen erős mezőnyben. A versenyen indult összes tanulónkra nagyon büszkék vagyunk. Kiemelt gratuláció a helyezést elért gyermekeink részére.

Éremtáblázat
Szpatár Hunor III. Korcsoport Gyorsúszás III. helyezett
Hátúszás II. helyezett
Mellúszás II. helyezett
Nagy Ágnes III. Korcsoport Mellúszás I. helyezett
Fadgyas Eszter III. Korcsoport Hátúszás III. helyezett
Mellúszás II. helyezett
Fadgyas Júlia IV. Korcsoport Hátúszás III. helyezett
Földi Marcell IV. Korcsoport Mellúszás III. helyezett
Gyorsúszás II. helyezett

SOK SZERETETTEL GRATULÁLUNK MINDEN VERSENYZŐNKNEK!
BÜSZKÉK VAGYUNK RÁJUK!

Testnevelők: Kopaszné Páhl Zsanett
Vasvári Zsanett
Fülöp Tamás

 

 

 

Óvodánk gyermekei Vásárfia című műsorukkal örvendeztették meg a közönséget a város megújult piacának és vásárcsarnokának ünnepélyes átadóján.

 

 

Az idén különleges ajándékkal ünnepelték az alsós diákok Szent Miklós ünnepét.

A negyedik osztályosok hetek óta lázasan készültek: díszleteket festettek, kellékeket, jelmezeket gyártottak, szöveget tanultak, hogy a templomban előadhassák Szent Miklós élettörténetét. December 6-án sikerrel be is mutatták munkájuk eredményét, amit nagy tapssal jutalmazott a közönség. Szent Miklós mai képviselője pedig átadta ajándékait az osztályoknak.

 

 

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül iskolánk Karácsonyi Hangversenye, 2018. december 14-én (pénteken) 17 órakor a Színház- és Hangversenyteremben, melyre szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

Jegyek hétfőtől vásárolhatók az iskola titkárságán.

 

 

 

Jó hangulatban telt a tanulóink adventi előkészülete a héten. A sokféle tanítási helyszín ellenére is számos diák jelentkezett az adventi előkészületre, akik tanáraik segítségével alkották meg koszorúikat. A várakozás, készület fontosságáról, a mindig visszatérő időszakokat jelképező kör formáról és az adventi vasárnapokat jelképező lila és rózsaszín gyertyákról beszélt nekünk Relu atya. Szorgos kezek munkájával elkészültek a liturgikus színeknek megfelelő, hagyományos adventi koszorúk. Minden osztály saját koszorúval díszítheti majd új tantermét, amit az első adventi iskolai szentmisén fog Plébános atya megáldani.

 

 

Óriási siker a Dsida Jenő Versmondó Versenyen!

December 1-jén immár 7. alkalommal rendezte meg a szekszárdi Szent József Iskolaközpont a Dsida Jenő Versmondó Versenyt, "Közeleg az Emberfia" címmel. A zsűri elnöke Mikó István Jászai Mari-díjas színművész volt.
Iskolánk idén 4 tanulóval képviseltette magát. Sikeres volt az idei is, hiszen 
Palotás Lili 2. dó, 
Almayer Fanni és Bocz Benedek 8. lá osztályos tanulók II. helyezést, 
Vilmányi-Kiss Sámuel 3.lá osztályos tanuló I. helyezést ért el. Samu az alsósok között kiemelkedő szerepléséért Nívódíjban is részesült!
Örömmel indult el a győztes busz Komló felé! 
Nagyon büszkék vagyunk Rátok! Köszönjük, hogy jó hírünket vittétek Szekszárdig is!

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek!
Köszönjük az áldozatos felkészítő munkáját Molnár Piroska néninek, Pallós Éva néninek és Plávics Marika néninek!

 

 

A „Kodály napok 2017” programsorozat keretében dec. 14-én csütörtök délután Játékos, interaktív műveltségi vetélkedőt rendeztünk a város és a pécsi egyházmegye iskoláinak.

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója emlékére rendezett versenyen 4 csapat mérte össze tudását, felkészültségét a mester életéről, munkásságáról.

A verseny különlegessége az volt, hogy a feladatokat -interaktív tábla segítségével- különféle alkalmazásokkal, programokkal (powerpoint, plickers, learningapps, jigsawplanet) oldották meg a gyerekek.

 

A vetélkedőn résztvevő csapatok az elért eredmények alapján:

 

  1. Harasztosi Góbék > Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata

Felkészítő tanáruk: Dr. Makra Istvánné

  1. Rozmaringok> Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata

Felkészítő tanáruk: Brutyóné Balázs Andrea

  1. Galántai muzsikusok> Szent Mór Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Gimnázium és Szakközépiskola csapata

Felkészítő tanáruk: Sós Csilla

  1. Felsőszilvási lánykettős Háry Jánossal> Felsőszilvási Általános Iskola csapata

Felkészítő tanáruk: Podpácz Beáta

 

Szívből gratulálunk a résztvevő csapattagoknak és tanáraiknak!

 

 

 

 

Házi népdaléneklési versenyt rendeztünk 2017. december 13-án a Kodály-hét keretében.

 18 színvonalas produkciót hallgathatott meg a közönség, és a 3 tagú zsűri.

 A zsűri tagjai méltón és szakmai hozzáértéssel, zenei és pedagógiai tapasztalattal rendelkezve tudták a tanulókat minősíteni.

A verseny után a gyerekeket teával és rágcsálnivalóval vártuk.

Zsűritagok: Horváth Rita néni(a Komlói Pedagógus Kamarakórus állandó énekese, régi Kodályos diák, iskolánk gyógypedagógusa), Molnár Piroska (régi Kodályos diák, iskolánk ének-zene műveltségterületes tanítója), Kirch Zoltán – a zsűri elnöke (a Zeneiskola néptánctanára, aki nagy népzenei múlttal rendelkezik).

A következő eredmények születtek:

  • 11 ARANY minősítés a színvonalas, kifejező éneklésért
  • 5 EZÜST minősítés
  • 2 BRONZ minősítés

 Minden tanuló emléklappal és minden produkció oklevéllel térhetett haza.

 Nagyon bíztató, hogy a gyerekek örömmel énekelték a népdalokat. Iskolánk névadójára méltón lehetünk büszkék, hogy ekkora népdalkincset hagyott ránk, és ezt a fiatalok tovább tudják vinni majd gyermekeiknek, unokáiknak.

 

 

Kodály útján... címmel  nagysikerű hangversenyt adtak iskolánk régi tanítványai a komlói Színházban péntek este. Az évek során zeneművészekké lett fiatalok csodálatos tehetségükről, kedvességükről, fiatalos, lendületes bájukról, nem utolsó sorban pedig a zene iránti feltétlen alázatukról tettek tanúbizonyságot. Felemelő érzés volt együtt hallani a muzsikálásukat, látni, hogy figyelik, segítik egymást a színpadon.  Nekünk, egykori tanáraiknak pedig hatalmas büszkeség és öröm, hogy a pici, kedves gyerek emlékekből mostanra sikeres, fiatal felnőttként láthattuk őket viszont. Reméljük, hogy ezen az estén mostani tanítványaink is megértettek abból valamit, hogy bizony a sikerért, a kitűzött célokért sokat kell tenni, időnként áldozatot is kell hozni.

Gratulálunk régi tanítványainknak az eddig elért eredményeikhez, kívánjuk, hogy haladjanak bátran tovább Kodály útján...

Remek este volt, köszönet a Színház dolgozóinak a segítségért.

  

 

 

2017. december 13-án a szekszárdi Szent József Iskolaközpont immár 6. alkalommal rendezte meg "Közeleg az Emberfia" címmel a Dzsida Jenő Versmondó Versenyt, melyen iskolánkból 2 tanuló vett részt. Csodálatos eredménnyel tértek haza tanítványaink!

Az 1-2. osztályosoknál, a 23 versenyző közül Vilmányi-Kiss Sámuel 2. lá osztályos tanuló I. helyezést ért el.

A 7- 8. osztályosoknál Bocz Benedek 7. lá osztályos tanuló III. helyezett lett.
Felkészítő tanáruk: Illésné Pallós Éva és Halmai Zsuzsanna

Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!

 

 

   

Ünnepélyes alapkőletétel volt december 8-án a több mint 1,7 milliárd forint uniós és állami forrásból megújuló komlói intézményben. A jelentős fejlesztést a korábban csupán fenntartó, idén ősszel azonban tulajdonossá vált Pécsi Egyházmegye hajtja végre. A katolikus oktatási intézményben a felújítás ideje alatt zavartalanul folytatódik az oktató-nevelő munka.

 

 


A Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola épületében az 1937-38-as tanévben kezdődött a tanítás. Napjainkra szükségessé vált a korszerűtlen épületnek nemcsak megújítása, hanem bővítése is: a most indult fejlesztés során új tornatermet építenek, szaktermeket alakítanak ki, illetve egy teljesen új emeletet építenek a meglévőkre. Az iskola tagintézményeként működő Szent Bernadett Óvoda épületét újjáépítik, az új ingatlan korszerű lesz, benne négy csoportot lehet elhelyezni. Ehhez 100%-os, vissza nem térítendő Európai Uniós, valamint nagymértékű hazai forrást nyert el a Pécsi Egyházmegye. A beruházás összköltsége több mint 1.7 milliárd forint.

komlo web 20171208 4

A nyolcvanéves Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola 2012-től működik a Pécsi Egyházmegye fenntartásában, 2016-ban tagintézményként csatlakozott hozzá a szomszédos épületben működő Szent Bernadett Óvoda.

Az általános iskolában mintegy 350 6 és 14 év közötti gyermek tanul. A beruházással biztosítottá válik számukra a mindennapos testnevelés, valamint az elegendő szak- és osztályterem kialakításával a gyermekek nyugodt környezetben tanulhatnak. Az épület hasznos alapterülete a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 2400 négyzetméterrel nő.

A régi óvodát elbontották, helyére új, kétszintes, négy csoportot befogadó épületet emelnek. A kétosztatúvá alakított udvart új kinti játékokkal teszik a gyermekek számára hasznos és biztonságos térré. A fejlesztés során megújulnak az iskola és az óvoda bútorai, oktatási és sporteszközei is.

komlo web 20171208 23
A Pécsi Egyházmegye fontosnak tartja, hogy minden, Baranya és Tolna megye területén élő család számára biztosítsa a katolikus nevelési intézmények választásának lehetőségét. Komló Baranya megye egyik járási székhelye, a járás területén több mint 35.000 ember él. A Komlón, és a járáshoz tartozó tizenkilenc településen élő gyermekek számára a keresztény értékekből kiinduló nevelés már óvodás kortól biztosított. Számos generáció nőtt fel úgy, hogy erre nem volt lehetősége, hiszen Komlón és a környező településeken korábban sehol nem működött egyházi nevelési intézmény. Bár a munkálatok az óvodában csak 2018 őszére, az iskolában 2019 tavaszára fejeződnek be, ezalatt az intézményben az oktató-nevelő munka zavartalanul folytatódik.

 

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye Köznevelési intézmények

https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/2128-megujul-es-bovul-a-komloi-kodaly-zoltan-enek-zenei-katolikus-altalanos-iskola-es-szent-bernadett-tagovodaja

 

 

 

 

 

Szent Miklós ünnepe

A 3. évfolyamosok műsorral készültek erre a jeles napra, melyben egy kis mesejelenetben elevenítették fel a jótevő Szent Miklós legendáját. Két alkalommal is előadták, 5-én az ovisoknak, 6-án az alsó tagozatosoknak. A szereplők lelkes felkészülése, a szülők által készített jelmezek, a hangulatos zene elérte célját: a legkisebb óvodások is csodálkozó szemekkel figyelték, és lelkes tapssal jutalmazták az előadást.

Az iskolásokhoz eljött Szent Miklós küldöttje is. Elmondta, mit tapasztalt az elmúlt évben a viselkedésükben. Sok dicséretet kaptak az összetartásukért, a figyelmes, udvarias magatartásukért, a szép verseny eredményekért, de megjegyezte, hogy néhány dolgon a következő évben még javítani kell. Meg is ígérték a gyerekek, hogy jövőre még jobbak lesznek. Majd az osztályok képviselői átvették az ajándékcsomagokat. Végül énekszóval köszöntek el a kedves vendégtől.

 

 

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül iskolánk Karácsonyi Hangversenye, 2017.12.21-én 17 órakor a Színház és Hangversenyteremben, melyre szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Jegyek hétfőtől vásárolhatók az iskolatitkárságon.

 

Kellemes Karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog, sikerekben gazdag Új évet kíván: a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetősége, tantestülete és dolgozói.

 

 

 

Kérünk szépen egy szavazatot minden kedves látogatótól, ha tetszik a produkciónk!!!!! A Kodály nyomában c. vetélkedőre, nagy-nagy lelkesedéssel készültünk!!! ?
Aki hallja, adja át, hiszen megosztani is ér!
Köszönjük!!!!!

 

https://szavazas.kodaly.kjmk.hu/2017/12/01/meg-azt-mondjak-nem-illik/

 

 

Emlékszünk még valamennyien arra az érzésre, ahogy vártuk a karácsonyt gyermekkorunkban. Így vártuk mi is a Ghymes együttessel való közös éneklést. Olyan volt, mint egy film, ahol beszélnek valamiről, s az, amiről beszélnek, valósággá válik, s képekben megelevenedik. A karnagy, s dalosainak álma beteljesült akkor, és ott. Kíváncsiságunk, várakozásunk határtalan volt. Mondhatnám, ennek a tűzében éltünk és készültünk. Tanulhatunk, tudhatunk valamit, de a színpad mindig nehéz feladatok elé állítja az oda fellépőket. Nem elég tudni, nem elég szeretni, nem elég felkészülni egy produkcióra, a zenét abban a pillanatban kell megélni